SZKOŁA THE BRITISH SCHOOL

      Projektowana klatka schodowa znajduje się w prywatnej szkole w Warszawie – The British School. Jest głównym pionem komunikacyjnym w budynku i zarazem najbardziej reprezentacyjnym. Koncepcja zakładała stworzenie nowoczesnego i świeżego wnętrza o młodzieżowym charakterze. Ważnym elementem funkcjonalnym i zarazem głównym motywem graficznym klatki schodowej jest centralna balustrada połączona z taflą szkła, oddzielającą dwa biegi schodów. Jest ona pokryta wielkoformatowymi grafikami, przedstawiającymi zrasteryzowane twarze dzieci o dużym kontraście. Oglądane z bliska sprawiają wręcz abstrakcyjne wrażenie, natomiast z pewnej odległości tworzą imponujące efekty, dzięki swojej skali oraz przezroczystości szkła. Akcentami kolorystycznymi, dodającymi energii wnętrzu są wielobarwne oprawy oświetleniowe oraz pochwyty balustrady. Ich kolory ułożone są w gradacji – od fioletów i różów na ostatnim piętrze, poprzez błękity i zielenie, aż do żółci i pomarańczy na parterze. Materiałem ocieplającym optycznie wnętrze jest gres o kolorze jasnego drewna. Duża uwaga poświęcona została również identyfikacji wizualnej, ułatwiającej komunikację pomiędzy piętrami.

Comments are closed.