PRZEDSZKOLE NIEBIESKIE MIGDAŁY / TCZEW

       Przedszkole Niebieskie Migdały znajduje się w wolnostojącym, dwukondygnacyjnym obiekcie położonym w ścisłym centrum Tczewa, na terenie nowego osiedla. Nowo wybudowany budynek o powierzchni 600 m2 spełnia wszelkie wymagania stawiane przez UE w zakresie bezpieczeństwa i higieny. W przedszkolu znajdują się trzy sale dydaktyczne (na łącznie 90 dzieci), każda z dostępem do ergonomicznie zaprojektowanej łazienki, oraz jadalnia, w której wszystkie dzieci razem będą spożywały przygotowane we własnej kuchni posiłki. Wyposażenie przedszkola posiada atesty i certyfikaty.

Projekt wnętrza przedszkola opiera się na kilku wyraźnie określonych motywach przewodnich. Zakładał m.in. traktowanie dzieci jako równorzędnych i świadomych użytkowników przestrzeni publicznej, czego efektem było projektowanie bez stosowania naiwnego języka form, charakterystycznego dla stereotypowego wizerunku świata dzieci. Brak tu dosłowności, banalnych skojarzeń, odniesień do ogólnie znanych ilustracji ze świata bajek czy kiczowatych dekoracji. Architektura wnętrz budowana za pomocą abstrakcyjnego języka form stanowi jedynie atrakcyjne i funkcjonalne tło dla użytkujacych je dzieci. Dzięki zastosowanym środkom udało się stworzyć inspirujacą przestrzeń o scenograficznym charakterze, utrzymaną jednak w przyjaznym i przytulnym nastroju. Wyraziste decyzje kolorystyczne na posadzkach stanowią główny akcent i mocno zwracają uwagę użytkowników. Uspokajają je stonowane, białe ściany. Estetycznym motywem przewodnim wnętrza i wizualnej identyfikacji stał sie balon, będący wynikiem analizy nazwy przedszkola. Myślenie o niebieskich migdałach a więc i bujanie w obłokach, stało sie inspiracją do wykorzystania tej klasycznej dziecięcej zabawki, od lat funkcjonującej w świecie maluchów. Jej parafrazą jest stworzony deseń. Wzór o wyrazistych kolorach i charakterystycznych kształtach pokrywa wykładziny pcv w korytarzach oraz szatni a także dywanowe wykładziny w salach dydaktycznych. Istotnym elementem wnętrza jest klatka schodowa, której stopnie zostały wykończone wykładziną dywanową w dwunastu różnych kolorach. Efektowne przejście barwne od błękitów przez fiolety i czerwienie aż po żółcie dopełnione linearnymi, czarnymi rysunkami dziecięcymi na ścianach tworzą interesującą całość. Elementem spajającym dwie kondygnacje jest różowy pochwyt wspinający się po białej ścianie. Istotne we wnętrzu są powieszane pod sufitem panele z płyt gipsokartonowych, w których zintegrowane jest oświetlenie LED RGB oraz oprawy ze źródłami halogenowymi. Odniesieniem do tożsamości miasta, w którym przedszkole jest zlokalizowane, są dziesięciometrowej długości wydruki przedstawiające autorskie rysunki kamienic z tczewskiego rynku. Kolorystyka grafik w każdej sali jest inna, odpowiednia do identyfikującego salę koloru dominującego.

Comments are closed.