Przedszkole Publiczne
Opis projektu

Przedszkole Publiczne

rok: 2018

klient: inwestor prywatny

lokalizacja: Świeradów Zdrój

kategoria: wnętrza dla dzieci

zakres opracowania: projekt koncepcyjny + wykonawczy + identyfikacja

Przedszkole i żłobek zlokalizowane są w budynku wolnostojącym na 3 kondygnacjach. Poziom 0 zawiera między innymi obszerną jadalnię i dwie szatnie. Na poziomie 1 znajduje się sala teatralna, wielkopowierzchniowy małpi gaj o wysokości dwóch kondygnacji, a także 4 sale dla dzieci. Poziom 2 natomiast posiada 6 sal przedszkolnych. Łącznie przedszkole i żłobek mogą przyjąć do 220 dzieci. Proste, powściągliwe wnętrze, zdominowane przez biele, zostało dopełnione licznymi akcentami odnoszącymi się do niezwykłej lokalizacji tej placówki. Znajduje się ona bowiem w sercu gór Izerskich. Architektura wnętrza placówki zdominowana została zatem przez skośne, trójkątne kształty, konotujące skojarzenia z oproszczonym rysunkiem gór, rysowanym zwykle przez dzieci. Kształty te wykorzystane zostały przy tworzeniu stolarsko wykonanych kryjówek dla dzieci w formie zbliżonej do namiotu, paneli nad drzwiami, czy też w licznych dekoracjach ściennych, składających się z drewnianych listewek, które w wyniku multiplikacji tworzą ciekawe rysunki syntetycznych kompozycji gór i wzgórz. Dość stonowane wnętrze placówki zostało urozmaicone licznymi grafikami ściennymi.

Schematy funkcjonalne
Szkice koncepcyjne

Kontakt z pracownią

Pomorski Park Naukowo - Technologiczny

ul. Al. Zwycięstwa 96/98, 81-451, Gdynia                                       

Budynek II  Lokal B5

dr arch. wnętrz Radosław Czerniejewski
603 926 229
radek@pracowniacgl.pl

 

mgr arch.wnętrz Karolina Golec
karolina@pracowniacgl.pl

 

pełny kontakt